سَلَامٌ عَلَى آلِ یس ...

تَعْرِفُ فِی وُجُوهِهِمْ نَضْرَةَ النَّعِیمِ «24» مطففین

سَلَامٌ عَلَى آلِ یس ...

تَعْرِفُ فِی وُجُوهِهِمْ نَضْرَةَ النَّعِیمِ «24» مطففین

سَلَامٌ عَلَى آلِ یس ...

حَدِّثُوا عَنَّا وَ لَا حَرَجَ:
عَن مولانا الإمام جعفر الصادق صلوات الله علیه:
حَدِّثُوا عَنَّا وَ لَا حَرَجَ، رَحِمَ اللَّهُ مَنْ أَحْیَا أَمْرَنَا.
بحار الأنوار (ط - بیروت)، ج‏2، ص: 151
مولای ما حضرت امام جعفر صادق صلوات الله علیه فرمود:
از ما حدیث نقل کنید و احساس سختى نکنید. خدا رحمت کند کسى را که امر ما را زنده بدارد.

سویق چیست !؟

پنجشنبه, ۴ خرداد ۱۳۹۶، ۰۵:۰۳ ب.ظ

در فارسى قدیم به آن «پِست» گفته مى شد . امروزه به آن «قاووت» یا «پوره» مى گویند . گفتنى است که لغت نامه دهخدا لفظ «قاووت» را ترکى مى داند که غالبا به معناى آرد حبوبات بریان شده است ؛ لیکن این واژه ، گاه در مورد غیر حبوبات (مانند برخى میوه ها یا تره بار) نیز کار برد دارد .

علاّمه مجلسى مى گوید:

از [گفته] کلینى چنین برمى آید که «سویق» ، درصورتى که در روایات ، همراه با قیدى [مانند جو ]نباشد ، به معناى «سویق گندم» است ؛ چرا که مى گوید: «باب انواع سویق ها و برترىِ سویق گندم» و سپس در ذیل این عنوان، حدیث هایى را مى آورد که در آنها واژه «سویق» ، بدون صفت یا مضافٌ الیه، آمده است.

مؤلّف بحر الجواهر گفته است: «از هفت چیز ، سویق مى سازند: گندم، جو، کُنار، سیب، کدو، دانه انار و شلغم.

همه این انواع ، طبع را مهار مى کند، قى و دلشوره اى را که از صفرا زاده مى شود ، از میان مى برد، رطوبت معده را خشک مى کند ، و اگر قدرى سویق جو با آب و مقدار اندکى شیر برداشته و خشخاش بو داده ساییده با آن مخلوط شود ، براى شکم رَوى ، سودمند است ، نیش زدگى ها را تسکین مى دهد و خواب مى آورد؛ ابن بیطار ، به نقل از رازى گفته است: هر سویقى با چیزى که از آن ساخته مى شود ، تناسب دارد . براى نمونه، سویق جو ، از سویق گندم ، سردتر است، به همان اندازه که خودِ جو ، طبعى سردتر از گندم دارد. این سویق ، همچنین نفخ بیشترى پدید مى آورد. از میان همه سویق ها ، استفاده از سویق گندم و سویق جو ، بیشتر است و این هر دو ، نفخ آور و موجب کندتر شدن حرکت غذا از معده به پایین اند. البتّه، اگر این دو نوع سویق ، کاملاً با آب جوشانده و سپس از پارچه اى درشت باف گذرانده شوند و بدین ترتیب ، آب آنها جدا شود و به صورت لقمه هایى فشرده درآیند و سپس همراه با آب سرد و شکر ، نوشیده شوند ، از نفخ آنها کاسته مى گردد و چنانچه در تابستان در اوّل صبح ، مصرف شوند ، براى اشخاص حرارتى و برافروخته مزاج ، سودمند خواهند بود و مانع تب ها و بیمارى هاى ناشى از گرم مزاجى مى شوند و همین ، از بالاترین منافع آن است . کسى که این نوع سویق را بخورد ، در آن روز نباید میوه تر، خیار و سبزى بخورد ، یا دست کم نباید از این چیزها زیاد بخورد ؛ امّا سرمادیدگان و کسانى که به نفخ هایى در شکم یا دردهایى مزمن در پشت و مفاصل مبتلا هستند و همچنین پیران و کسانى که مزاجى کاملاً سرد دارند ، نباید از این سویق هیچ بخورند. اگر هم به خوردن آن ناچارند ، آن را پس از چند بار شستن در آب گرم و همراه با پانید و عسل ، پس از درآمیختگى با زیتون و روغنِ وندانه و همچنین روغنِ گردو، با طبع خود مناسب سازند.

هر چند سویق جو از سویق گندم ، سردتر است، امّا از آن روى که گندم نسبت به جو آب بیشترى مصرف مى کند ، سویق گندم سردکنندگىِ بیشترى براى بدن دارد و بویژه رطوبت بخشى آن به طبع انسان ، بیشتر است . به همین دلیل ، براى کسانى که به رطوبت بخشى به بدن نیاز دارند ، سودمندى بیشترى دارد. برعکس، سویق جو ، براى کسانى که به خشک کردن طبعْ نیاز دارند ، مناسب تر است. چنین کسانى ، معمولاً داراى بدن هایى سِتَبر ، پُرگوشت و پُرخون هستند، در حالى که گروه نخست ، بدن هایى تکیده، کم گوشت و زردرنگ دارند.

از این دو نوع سویق که بگذریم ، انواع دیگر سویق ، به عنوان غذا مصرف نمى شوند و [ تنها ، ]مصرف دارویى دارند، آن گونه که سویق کُنار ، سویق سیب و انار ترش ، براى مهار کردن شکم و حرارت دادن بیشتر به آن ، به کار مى روند، یا از سویقِ خرنوب و سنجد ، براى مهار کردن طبع ، استفاده مى شود .

در طب اهل بیت صلوات الله علیهم سویق یعنی: تفت داده آرد برخی حبوبات و میوه ها، به این صورت که مثلا آرد گندم را تفت می دهند و سبوس گندم را نیز جداگانه تفت می دهند، بعد آنها را با هم مخلوط می کنند.



💠کانال طبّ الثّقلین
💠https://telegram.me/Saqlein_Teb

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی